Kristine Ødeby på utgravningen ved #bispeborgen i Gamlebyen i Oslo. Foto: Sara L. Berge

Skrevet av Mark Oldham, arkeolog

Sommertiden i Norge er stille: de fleste tar tre, fire eller flere uker for å nyte solskinnet, varmegrader og bademuligheter. NIKUs hovedkontor her i Oslo er ikke noe unntak; mange av våre kolleger har tatt sommerferie, og andre skal snart gjøre det samme.

Våre arkeologiske utgravninger er imidlertid definitivt ikke på ferie, og disse prosjektene – i Oslo, Bergen, Skien, Trondheim og Tromsø – fortsetter å produsere spennende resultater og stille nye spørsmål om livet i middelalderen.

Oslo

I Oslo fortsetter siste runden av Follobane-utgravningene, med fokus på bispeborgen og bispeallmenningen.

De imponerende steinmurene og fundamentene avslører en praktfull steinkonstruksjon som ville ha vært et klart uttrykk for religiøs makt i middelalderbyen.

Våre arkeologer i felt tenker mye om funksjonene til de ulike rommene eller områdene, og prøver å finne ut hvordan og hvorfor bygningene falt ut av bruk.

Arkeologene Sara Langvik Berge og Nicolai Eckhoff tar en jordprøve fra et rivningslag knyttet til bispeborgen i Oslo.

Bergen

Fra venstre: Marcin Gladki, Anja Magnussen, Piotr Prejs, Adam Hultberg, Per Underhaug (og kitti katt i vinduskarmen)

I Bergen nærmer vi oss halvveis i utgravningen i Domkirkegaten. Så langt har vi funnet flere strukturer og bygningsrester fra 1500-tallet.

Blant annet en steinvegg og steingulv. Det er også funnet tregulv rett nord for denne steinvegg/fundament.

Videre er det funnet nuppebeger fra Tyskland importert fra tyske Hansabyer på 1500-tallet. Flere tyske og belgiske keramikktyper fra samme periode. Vi forventer flere interessante funn fra Bergens rike kulturlag i de neste ukene.

I tillegg har det dukket opp en brønn … 

Tidligere i vår dukket det også opp en gullring i Kong Oscars gate og i lokale og nasjonale medier.

Trondheim

Fra utgravningen i Søndre gate

Trondheim fortsetter å produsere fantastisk arkeologi, og resultatene av utgravningen i Søndre gate vil sikkert føre til noen nye tolkninger av både Trondheims historie og tidlig middelalder i Norge.

Vi ønsker Jørn Holme, Riksantikvarens direktør velkommen tilbake til felt fredag 14. juli og ser fram til de siste ukene av det som har vært en ekstraordinær utgravning.

Skien og Tromsø

Vi er også i Skien for å se om det er noe igjen av en gammel kirkegård under Landmannstorget. Dette er et kort prosjekt, men det vil være interessant å se hvordan det utvikler seg og hva vi kan avdekke.

NIKU er også i Tromsø, hvor det blir gjennomført en kartlegging i forhold til den pågående oppgraderingen av Storgata og Kirkeparken.

Kommende utgravinger

Våre arkeologer er ikke bare i felt, men er også opptatt med å planlegge våre kommende utgravninger i Tønsberg, hvor vi igjen vil få muligheten til å finne ut mer om historien om området rundt Anders Madsens gate, og i Trondheim, hvor den siste sesongen på Torvet er i ferd med å komme i gang.

Begge disse prosjektene skal starte i august, så følg med på Facebook og Arkeologibloggen for flere oppdateringer fra NIKUs arkeologiske utgravninger.

Følg oss på niku.no, instagram, facebook

I Trondheim kan du like Klemenskirken og melde deg inn i facebookgruppen Arkeologi på Torvet.

God sommer!