– Vi graver i de norske middelalderbyene.
Søk

Fantastisk trefigurin fra Follobaneprosjektet!

DSC_8453

Like før arbeidsdagens slutt, dukket det i dag opp en nydelig utskåret trefigurin, kun 10 cm høy. Arkeolog Maria Svendsen på Follobaneprosjektet er finneren, og da hun viste den fram, trodde vi ikke våre egne øyne. Detaljgraden i utskjæringene er utrolig høy, noe som gjør ansiktet svært uttrykksfullt. Vi tror det er en spillebrikke, men så langt har vi ikke funnet noen paralleller, hverken i norsk eller utenlandsk materiale. Ta gjerne kontakt med NIKU hvis du har sett noe lignende! Bruk kommentarfeltet under eller send en e-post til prosjektleder Egil Lindhart Bauer (se www.niku.no for kontaktinformasjon).

Rynkene i panna, den markerte neseryggen og ikke minst det brede gliset med de nærmest flagrende leppene gjør ansiktet svært levende og uttrykksfullt.
Rynkene i panna, den markerte neseryggen og ikke minst det brede gliset med de nærmest flagrende leppene gjør ansiktet svært levende og uttrykksfullt.

Trefigurinen lå i et kulturlag med mye møkk, tolket som del av et område brukt som innhegning for dyr. Det er en stor mengde andre funn fra laget, blant annet deler av lærsko, fragmenter av baksteheller og keramikkskår. Funnmaterialet så langt tyder på en datering av laget til 1200-tallet, men vi synes umiddelbart at trefigurinen ser noe yngre ut – kanskje 14-1500-talls. For å finne ut av dette, blir vi nødt til å lete fram paralleller i inn- eller utland, enten i form av figuriner eller illustrasjoner.

Figurinen har en hette som går helt rundt ansiktet, fra over panna til under haka. Det ser også ut til at en snor fester en slags hodepynt til toppen av hodet.
Figurinen har en hette som går helt rundt ansiktet, fra over panna til under haka. Det ser også ut til at en snor fester en slags hodepynt til toppen av hodet. Figurinen er 10 cm høy fra bunnen av sokkelen til toppen av hodepynten.

Dersom sokkelen hadde hatt motsatt orientering, ville en tolkning som flaskestopper ha vært mulig, men det er nok heller en spillebrikke. Det var et flott funn å avslutte en spennende utgravningsuke på Follobaneprosjektet med! Nå gleder vi oss til å finne ut mer om figurinen og dens opprinnelsessted og -tid.

Prosjektleder Egil Lindhart Bauer

20 Comments
 1. Petter Molaug

  29. mai 2015 16:44

  Hetten kan godt passe med 1200-tallet.

 2. Margrete Syrstad Andås

  29. mai 2015 18:18

  Så spennende! Panne, øyne, tenner, og hette passer fint med sent 1100- til tidlig1200 tall. Men de flagrende leppene gjorde at også jeg tenkte at vi hadde et funn fra omkring 1400.

 3. Lars Gustavsen

  29. mai 2015 20:02

  Kan det forestille en narr? I så fall er det kanskje interessant at løperen i sjakk, som i dag er utformet som en biskop, tidligere hadde form som nettopp dette (http://en.wikipedia.org/wiki/Bishop_%28chess%29)? På fransk heter denne brikken fremdeles «fou», som kan oversettes som narr eller galning. Videre figurerer narren som spillebrikke i det som kalles «Courier chess» (http://en.wikipedia.org/wiki/Courier_chess). Kanskje et spor verdt å følge?

  • egilbauer

   1. juni 2015 09:14

   Takk for tips, Lars! Jeg synes tolkningen som sjakkbrikken narr er god. Vi diskuterte muligheten for sjakkbrikke, men da tenkte vi umiddelbart at det var en bonde. Det er interessant at knotten på hodet til narren minner om den knotten som sitter på toppen av vår moderne løperbrikke.

 4. Boni

  29. mai 2015 23:02

  Veeeeldig kul. Figurin er et litt dårlig ord på norsk, men for en stilig greie! Skulle gjerne undersøkt den litt nøye. Er det mulig?

  • egilbauer

   1. juni 2015 09:15

   Gjenstanden skal inn til konservering så snart som mulig, så det er dessverre ikke mulig å se nøyere på den.

 5. Frøya

  30. mai 2015 22:29

  Minner om hodet til en Punch & Judy dukke, Kan det være en slags hånddukke hvor man holdt rundt trehalsen og hånden var skjult av stoff?
  Et søk på antique german wooden puppets gir assosiasjoner

  • egilbauer

   1. juni 2015 09:36

   Takk for interessant innspill! Jeg hadde en slik djeveldukke da jeg var liten (riktignok av plast). Jeg legger merke til at de fleste av disse hodene har et hull som går opp gjennom «halsen», trolig for enklere å kunne lage nikkebevegelser. Vårt funn har ikke noe slikt hull. Dette trenger ikke å bety at det ikke er en slik hånddukke, men alt i alt holder jeg en knapp på at det er en sjakkbrikke.

  • atle

   25. november 2015 11:42

   Hmmm, lekte med djeveldukker som barn? Vet ikke om det finnes samtalegrupper som tar seg av folk i denne kategorien, men det bør definitivt startes en ;D

 6. suburbhomestead

  31. mai 2015 18:36

  Reminds me of a gold coast slaver carvings almond shaped eyes and tattooed nose and forehead.

 7. Bjarte Aa.

  1. juni 2015 10:12

  Jøsses… minner mest om ein Sikh. Teknisk flott jobb. Blir spennande å sjå den etter konservering.

 8. Morten Lilleøren

  3. juni 2015 00:47

  Det fins muligens en sein 1200-talls referanse til «fol» på fransk (Roseromanen), men såvidt jeg vet, er det litt vanskelig med kronologien her – langt seinere er klart at «aufin» fortsatt er i bruk i franske tekster. Så forsøket på å opprette en forbindelse mellom denne figuren og den franske brikken «narr» står sterkere om funnkonteksten er annerledes/seinere. Jeg kjenner ikke alle detaljer, så jeg kan ikke bedømme om vi her er i grenseland eller har gått for langt.
  Videre har jeg sett en brikke jeg mener har likhetstrekk i samlingen på kgl museet. Den er gjengitt i en rekke publikasjoner. Et godt bilde fins i «Chess and Allegory in the Middle Ages», s. 33..

  • egilbauer

   3. juni 2015 10:18

   Takk for innspill, Morten! Funnkonteksten inneholder flere funn fra 1200-tallet, men området har trolig vært brukt som innhegning over lang tid, så jordmassene må ha blitt tråkket mye rundt og kanskje også redeponert. Har du mulighet til å skanne og sende meg bildet du referer til? (Kontaktinformasjon finner du i den opprinnelige bloggposten.)

 9. Morten Lilleøren

  3. juni 2015 18:12

  Jeg kan gjøre bedre enn som så. Det er: Föremål 44069. SHM 28012:1 på Historiska Museet i Stockholm, funnet 1965 i Vadstena.
  Se dessuten gjenstanden: Föremål 43063. SHM 9371:2, funnet i Stockholm, for et liknende ansiktsuttrykk på en spillebrikke.
  Jeg vil bemerke at hnefiene fra hnefatafl kan være nokså aparte dersom de er figurative, se f.eks figurene fra Baldurshem og glass-settene fra Sverige. Det kan forklare en tidlig kontekst. Om funnet ikke koples opp mot ‘fol’, kan det dog også være en sjakkbrikke. Ikke hermed sagt at jeg helt utelukker ‘fol’-koblingen, men det må gjennomføres en litteraturstudie og nærmere datering før vi kan si at dette er mulig. Og da gjenstår poenget med sannsynlighetsgraden. Det er rett og slett for tidlig å trekke noen konklusjoner. Men jeg skulle gjerne spilt sjakk med en slik brikke!

 10. Egil

  24. juni 2015 15:56

  Denne virker litt topptung til å være en spillebrikke – men likevel ville jeg ha trodd på sjakkbrikken som nevnt. Var borti en annen merkelig, mulig spillebrikke ved NTNU Viteskapsmuseet for mange år siden. Den har noe spissere hode enn denne, og var av stein, og med en solid, bred base å stå på. P.g.a. dette funnet ble det gjort en del undersøkelser som kanskje kan være til hjelp for dere også? Det var mange hoder som ble lagt i bløtt den gang, og om de ikke allerede har tørket helt ut etter det funnet… kan de kanskje være til hjelp i leting etter et eller annet svar…
  For et heftig funn!!! Innertier!!!

 11. havardkongsrud

  14. juli 2015 10:27

  Reblogged this on Rakkestad bygdeblogg and commented:
  Spennende funn av trefigur fra Follobaneprosjektet i Gamlebyen. Det blir interessant å se hvor dateringen ender opp.

Leave a Comment