På 8. desember feirer den katolske kirke Marias ubesmittede unnfangelse. Dette er en av mange Mariadager som feires året rundt. Akkurat denne dagen knytter seg til dogmet om «Marias ubesmittede unnfangelse»: at Maria kom til verden uten å bære med seg Adam og Evas arvesynd. Med andre ord var Maria fullstendig syndfri.

Temaet om Marias ubesmittede unnfangelse var lenge kontroversielt i den katolske kirke. Østlige kirkefedre støttet ideen fordi hun kaltes Guds mor, mens kjente teologer som Bernhard fra Clairvaux og Thomas Aquinas motsatte seg den. Diskusjonene om Marias ubesmittede unnfangelse pågikk kanskje også i middelalderens Oslo, siden både dominikanere og fransiskanere holdt til i byen. De sto nemlig på hver sin side av den teologiske disputten. Uenigheten fortsatte gjennom middelalderen og helt frem til 1854, da pave Pius 9 erklærte læren som et dogme åpenbart av Gud.

Brosje, funnet under Follobaneutgravningene i 2017. Foto: Andrea Borgius/NIKU

Jomfru Maria var veldig populær i Middelalderen, så 8. desember var en av flere dager man feiret henne. Mens den katolske kirkekalenderen i dag inneholder 14 Mariafester, var det i Middelalderen enda flere. 8. desember var imidlertid en av de viktigste. Man kan se for seg at det var stor stas i Oslo denne dagen – kanskje vitner brosjen over, med innskriften AVE MARIA GRACIA, om dette.

I den katolske kirke feires Marias ubesmittede unnfangelse enda, men ellers i Norge ble høytiden avviklet under reformasjonen.