– Vi graver i de norske middelalderbyene.
Søk

Skjelettet i brønnen på Sverresborg er datert!

NIKU foretok i høst en arkeologisk undersøkelse av brønnen på borgen Sverresborg like utenfor Trondheim sentrum. Det som i middelalderen ble benyttet som borgens brønn kan beskrives som en åpen, ca. 5 m dyp U-formet kløft i fjellet med et naturlig tilsig av vann. En av målsetningene med utgravingen var å gjenfinne et skjelett som ble påtruffet for over 70 år siden og så sikre det gjennom å ta det opp. I årene 1936 – 1938 ble brønnen undersøkt under ledelse av Norges da meget fremstående bygningsarkeolog Gerhard Fischer, sammen med intendent Sigurd Tiller fra Sverresborg Folkemuseum. Grunnen til at man den gang, på slutten av 30-tallet gikk i gang med det meget omfattende arbeid av å tømme brønnen var selvfølgelig fortellingen i Sverres Saga der det finnes en detaljert beskrivelse av hvordan en overløper inne i borgen en kveld slipper inn en gruppe baglere som så klarer å erobre borgen. Bygningene settes i brann og det hele avsluttes med at baglerne kaster en død mann i brønnen og fyller på med stein. Fischer og Tiller registrerte ganske riktig at brønnen var fylt med store mengder stein og disse ble fjernet innen for et mindre område i den midtre del. Vannet ble pumpet ut og i bunnen, ca. 4 m under overflaten kom levningene etter et individ til syne.

Skelettet som det fremsto i 1938. Foto: Riksantikvaren.
Skjelettet slik det fremsto i 1938. Foto: Riksantikvaren.

Det ble selvsagt stor begeistring med flere artikler i Adresseavisen. Av forskjellige grunner ble ikke skjelettet tatt opp, og det fikk fortsette sin Tornerose-tilværelse skjult under vannspeilet.

I forbindelse med den arkeologiske undersøkelsen i 2014 som NIKU har hatt ansvar for, fant vi igjen skjelettet. Nå, 76 år etter forrige gang, lå det skjult mellom store stein og metertykke lag med organiske sedimenter.

Levningene etter skjelettet funnet i 2014. Foto: NIKU
Levningene etter skjelettet funnet i 2014.
Foto: NIKU

Disse sedimentene inneholdt også store mengder material fra 2. verdenskrig og etterkrigstiden, noe som gjorde det vanskelig å komme til og eksponere hele skjelettet. Det var i forbausende god forfatning og en første osteoarkeologisk analyse viser at det er levningene etter en mann i 35 – 40 års alderen. Det har vært knyttet stor spenning til resultatene fra 14C analysene, og resultatene ble tilgjengelige tidligere i dag. Kroppen i bunnen av brønnen tilhører en middelaldrende mann som sluttet å puste for mer enn 800 år siden, og vi er mer enn rimelig sikre på at skjelettet i brønnen kan knyttes til de dramatiske fortellingene i sagaen da Sverresborgen ble ødelagt.

Om funnet fra andre nettsteder:

Riksantikvaren.no «Skjelettfunn datert til 1100-tallet»

Aftenposten-Innsikt «Skjelett var birkebeiner, her er historien om opprørsflokken»

Forskning.no «Bekrefter at skjelett funnet i oktober er fra kongesagaene»

Adressa.no «Test bekrefter at birkebeineren er funnet»

NRK.no «Test bekrefter: Unik skjelettskatt er funnet»

Abcnyheter.no «Bekrefter at skjelett funnet i oktober er fra kongesagaene»

 

1 Comment
 1. Johnny

  5. november 2014 17:41

  Må passe på så ikke frimureriet stjeler dette. Nylig fant man ut at Sigurd Jorsalfars hodeskalle ikke tilhørte ham. Det betyr ikke at han ikke lå der til å begynne med. Det finnes en rekke okkulte (skjulte) samfunn som dyrker kontakt med skjeletter og hodeskaller.

  På NRK i 2009 avslørte Tidligere frimurer Roger Aase at frimurerne hentet skjeletter fra kirkegårdene og brukte dem i sine ritualer. En hodeskalle på et alter er en del av rituell virksomhet. http://www.nrk.no/ho/_-rom-fullt-av-knokler-pa-hamar-1.6810755

  Indianerstammen til Geronimo var nylig i rettsak mot brorskapet G.W. Bush og mange i USAs ledende elite er en del av. De hevdet at brorskapet «Scull and Bones» hadde stjålet Geronimos hodeskalle og brukte dem i sine okkulte ritualer. http://www.nbcnews.com/id/29265600/ns/us_news-life/t/geronimos-kin-sue-skull-bones/#.VFnkEoXrZu0
  De vant selvsagt ikke fram. Også John Kerry er medlem og jeg vil tro mye av dommerstanden, uten at det nødvendigvis er årsak.

  Og ironisk nok var Obamaadministrasjonens kodenavn på Bin Laden i operasjon «Neptuns spyd» nettopp Geronimo. (Bin Laden ble som kjent senket i havet, intet bevis, og folk ombord hevder han ble fraktet til USA.)

  Kjente hodeskaller og skjeletter er svært populært blant disse miljøene, og det er et tankekors at mennesker som i mørke kjellere iført kapper og dyrker omgang med skjeletter, er de samme styrer samfunnet. Og det kan nevnes at samtlige mannlige stortingsrepresentanter for Troms Høyre har i nesten 50 år utelukkende vært frimurere. Den nye stortingspresidenten er også frimurer. http://www.nordlys.no/nyheter/article6944557.ece

  Frimurerne blir forøvrig tempelriddere i åttende grad, og her er en interessant ting om enda et berømt hode; «Maria Magdalena», eller «Johannes døperen». http://jomfruen.wordpress.com/

Leave a Comment