Lav reimsko
Lav reimsko fra middelalderen. Foto: Mathieu Ott

Under utgravningen i Dronning Eufemias er det sålangt funnet flere gjenstander fra middelalderen. Til sammen har det dukket opp fragmenter av minst ti sko, der flere er så godt bevart at det er mulig å si noe om hva slags sko som er funnet. Én av dem er en lav reimsko, som var vanlig skotøy både i jernalder og middelalder. Denne typen sko er sydd sammen av såle og overlær, og snøres rundt ankelen med en lærreim. Reimsko er sydd ved bruk av en metode kalt vendsøm. Skodelene ble sydd sammen med vrangsiden ut, og skoen ble deretter vrengt fra tåa og ut. Vendsydde sko ble brukt frem til 1500-tallet.

Spillebrikke og terning
En spillebrikke av tre og en terning av bein ble funnet i et kulturlag med leire, treflis og dyrebein. Foto: Mathieu Ott

I tillegg til sko er det gjort flere spennende funn de siste ukene. I et kulturlag med leire, treflis og dyrebein dukket det opp en spillebrikke av tre og en terning av bein. Spillebrikken av tre måler 2,5 cm. i diameter. Den er dekorert med parallelle sirkler rundt kanten og i midten av brikken. Dette er vanlig dekor for spillebrikkene fra brettspillet Dam. I de islandske sagaene som ble nedskrevet på 12- og 1300-tallet omtales både Dam, Mølle, Sjakk, Backgammon og Hnefatafl.

På terningen av bein er tallene angitt med punktsirker på de 1,5 cm. brede sidene. Liknende terninger er tidligere funnet under utgravning av middelalderlag fra 1200-tallet. Vår terning skiller seg ut fra tradisjonelle terninger ved at summen av motstående tall på terningen ikke blir syv. Her finner vi tallet fem på motsatt side av seks, tre på motsatt side av fire, og én motstående til to. Terningspill var vanlig i middelalderen, og det ble gjerne spilt med penger som innsats. Mange endte opp med å spille bort både penger og eiendom, og det ble derfor innført forbud mot slike terningspill. I Magnus Lagabøtes bylov fra 1274 ble det vedtatt at kongens ombudsmann kunne bøtelegge de som ble tatt i å kaste terninger om penger.