IMG_1950
NIKU og Slottsfjellsmuseet presenterer funn fra utgravningen på Anders Madsens gate

Utgravningen på Anders Madsens gate fortsetter, og interessante funn fra både nær og fjern fortid dukker opp. Når vi graver er det alltid mange som lurer på om det vil være mulig å få se på funnene vi gjør, og vi har alltid drømt om å kunne gjøre en fortløpende utstilling av noen av funnene våre. NIKU er så heldige at vi har et godt samarbeid med vårt lokale museum, så nå har drømmen endelig blitt virkelighet. Slottsfjellsmuseet har stilt et monter til disposisjon, og her vil det bli skiftende utstilling av funn fra utgravningen.

IMG_1925
Anne Arveschoug sørger for at utstillingen holder den samme høye standarden som resten av Slottsfjellsmuseets utstillinger.

Monteret er en del av Slottsfjellsmuseets barnesatsing, og inneholder alltid spennende, rare og mystiske ting. Disse inngår i en museumsquiz, som stadig fornyes. Det som er ekstra fint med dette monteret er at det står midt i museets flotte glasshall, og er dermed den utstillingen alle som kommer innom museet ser. Alle besøkende, både voksne og barn, kan få utlevert quizen ved å henvende seg i billettluka.

IMG_1932
Her er det mye forskjellig; krittpipe, symaskin, bakstehelle, kniv, bryne, keramikk, dyretenner og glassflasker

Denne uken presenteres en håndfull funn fra den første delen av utgravningen på Anders Madsens gate. Dette er en blanding av relativt moderne gjenstander som ble funnet i lagene over middelalderlagene, og gjenstander fra middelalder funnet ved opprensing av de øverste delene av middelalderlagene. Vi håper at denne blandingen av funn fra flere perioder setter fantasien på gli hos de besøkende. Noen gjenstander kjenner vi igjen fra vår egen tid, men de er likevel blitt rare og fremmede av å ha ligget så lenge i jorden. Andre gjenstander er svært gamle, men likevel kan vi kjenne igjen hva de har vært brukt til. Kanskje er det også ting som er skumle, ekle eller vakre?

IMG_1938
Tenner fra tre ulike typer dyr – barnas oppgave er å koble rett dyrenavn til riktige tenner
IMG_1928
Tre typer keramikk – hvilke er eldst, og yngst?
IMG_1935
Mon tro hva det kan ha vært på flaskene?

Slottsfjellsmuseet og NIKU har laget klar dette funnmonteret med tanke på at skolens høstferie er neste uke her i Tønsberg. Da venter museet mange barnefamilier på besøk. Vi håper at dette blir en suksess for både store og små.

IMG_1930
Haakon Livland fra Slottsfjellsmuseet bekrefter at det er et helt og fint Eidsborgbryne vi har funnet. Anne Arveschoug gjør notater til museumsquiz.
IMG_1934
Anne og Haakon fra Slottsfjellsmuseet studerer ivrig en toøring.
IMG_1945
Glasset er på plass – og vi beundrer resultatet. Slottsfjellsmuseets Anne Arveschoug og Haakon Livland.

Planen er at monteret skal oppdateres med nye funn om noen uker. Da blir fokuset på de rene middelalderfunnene.

IMG_1955
Monteret har en sentral plassering midt i Slottsfjellsmuseets glasshall. Her passerer folk på vei opp til Slottsfjellet, og alle besøkende til museet kommer denne vei.