Opprensning av kulturlag med graveskje. Foto: NIKU.

 

Skrevet av Sigrid Stensvoll Johannesen, 10. klasse ved Hoppern skole i Moss.

 

Nervøs

Denne uka har jeg jobbet som arkeolog for NIKU. Bakgrunnen er at hvert år har 9. klasse arbeidsuke. For meg ble det litt annerledes, fordi Covid-19 kom og det ble utsatt til 10. klasse. Jeg var så heldig og fikk jobbe i felt, i middelalderparken i Oslo, 3 dager i arbeidsuka. Jeg er en ganske sjenert person, som blir litt nervøs når jeg er nødt til å prate med mange nye personer. Så da jeg fikk vite at vi skulle ha en arbeidsuke, og jeg måtte prate med mange nye folk, kjente jeg at jeg ble litt nervøs. Heldigvis synes jeg at jeg har klart meg bra, det var ikke like skummelt som jeg trodde. Jeg har møtt masse snille folk, og det var hyggelig å komme på jobb hver dag.

 

 

Støle krafsemuskler

Jeg har vært tre dager i felt. Første dagen på jobb fikk jeg grave litt på slutten av dagen. Da var det mest litt sånn å bli kjent med hvordan man graver med graveskje. Jeg har jo alltid trodd at arkeologer graver med en vanlig spade, for jeg hadde aldri sett en graveskje før.

De to neste dagene fikk jeg bli enda mer kjent med denne graveskjea. Jeg fikk også prøvd meg på å krafse litt og kjente fort at å krafse ikke var min sterkeste side. Disse to dagene ble det mye krafsing og graving med graveskje. Jeg kjente etter en dag på jobb at jeg var skikkelig sliten når jeg kom hjem. Det å grave er ikke noe jeg har gjort så mye av, og jeg har sikkert brukt noen muskler jeg ikke har kjent på før. Da jeg var ute i felt fant jeg litt keramikk og det var det, det var også veldig mye dyrebein der ute, så det synes jeg var litt gøy å se. Vi fant bein og tenner av ku, katt og gris.

Kulturlag inneholder mye bein. Foto: Sigrid Stensvoll Johannessen.

 

Torsdag var en ille dag å være ute, det regnet som bare det nesten hele dagen. Jeg intervjuet Trond Engen, en av NIKUs mest erfarne arkeologer, og han sa, «det er veldig viktig å kle seg etter forholdene». Det var ikke så stas å sitte ute med graveskje når det bare bøtta ned og du ble helt gjørmete. Heldigvis måtte jeg ikke være så mye ute denne dagen, men fikk være inne og vaske funn i stedet.

Krafsemusklene får kjørt seg. Feltet ligger midt i byen, med Barcode i bakgrunnen. Foto: NIKU.

 

Vasking av funn

Funnvask var ganske gøy, fordi jeg er faktisk glad i å vaske. Linda viste meg hvordan man skulle gjøre det, jeg vasket både keramikk, bakstehelle og lær. Synes det var gøy å se hvor fine de forskjellige tingene var under all den jorda som var på dem. Læret har visst vært en del av en sko, det syntes jeg var spennende.

I konklusjon har dette vært en veldig fin og lærerik uke. Mye av historien fra gamlebyen i Oslo, har jeg nesten aldri hørt om. Det var veldig spennende å lære om hva som har vært hvor, og når ting er fra. Jeg har blitt tatt godt imot av alle som jobber i NIKU.