NIKUs arkeologiske undersøkelser i Norges middelalderbyene har vært mye i mediene i det siste.

Riksantikvar og Statsråd på besøk

På mandag var Riksantikvar Jørn Holme og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) på besøk i Follobanens utgravningsområdet.

Prosjektleder Egil Lindhart Bauer (t.v.) informerer Riksantikvar Jørn Holme og Statsråd Vidar Helgesen (t.h.) om utgravningens resultater så langt.

Her fikk de omvisning fra prosjektleder Egil Lindhart Bauer, sammen med NIKUs direktør Kristin Bakken og avdelingsleder Lise-Marie Bye Johansen. Aftenposten var også med.

Holme og Helgesen har en kronikk i VG (betalingsmur) om arbeidet vi har gjort i middelalderbyene de siste åra, med Follobanen og Klemenskirken i spissen, men som også viser til arbeidet vårt i Bergen, Tønsberg, Skien, Hamar og Sarpsborg. De argumenterer at disse prosjektene er «en investering i vår felles fremtid og de som kommer etter oss».

Vi har også fortalt om liv og underholdning i Middelalder-Oslo i VG, gjennom funnet av en fløyte laget av sauebein. Se mer på vår Instagram-side.

Nasjonal og internasjonal interesse

NRK har fulgt utgravningen på Anders Madsens gate i Tønsberg.

Utgravningsteamet fra Anders Madsens gate: fra venstre – Montse Cucurella, Katrina Grigorjeva, Gorm Seljeseth, Lars Haugesten, Tharald Bull Strømnes, Dan Rasmus Winter og Thea Ulvhild Sollum.

Interessante funn har vært bl.a. en øks fra steinalderen og en arabisk sjakkbrikke. Vi ser fram til å kunne knytte resultatene fra denne utgravningen til det vi har funnet i nabotomtene.

I Trondheim har våre utgravninger på Torvet og i Søndre gate skapt nasjonal og internasjonal interesse.

Nyhetene om båtgraven funnet på Torvet, i utgravningens siste timer, har gått verden rundt og nådd noen hundre millioner lesere.

NIKUs Ian Reed og Julian Cadamarteri forteller om de nyeste funnene fra utgravningen på Torvet i Trondheim.

Funnene fra Klemenskirken har også hatt stor faglig betydning; Adresseavisen skriver at professor Axel Christoffersen fra NTNU mener at «Trondheims historie må skrives betraktelig om» (betalingsmur).

Lokalhistorie i Bergen

Det er ikke bare middelalderarkeologien og de store utgravningene som lager overskrifter.

I Bergen har våre undersøkelser i Strandgaten avdekket fliser som er antageligvis fra resepsjonen til det gamle Hotel Bergen, datert til slutten av 1800-tallet.

Gulvet fra Hotel Bergen?

 

NIKUs arkeologer fortsetter arbeidet i vinter, med utgravninger i Oslo, Tønsberg, Bergen og Trondheim.

Følg med på Facebook, Instagram, denne bloggen, og i lokale, nasjonale og internasjonale medier!