Sigrid Stensvoll Johannessen fra Hoppern skole var utplassert hos NIKU i arbeidsuka høsten 2021. For å finne ut mer om yrket arkeolog, intervjuet hun NIKUs mest erfarne feltarkeolog, Trond Engen, om hans arbeidshverdag.

 

  • Intervjuer: Sigrid Stensvoll Johannessen (14), ungdomsskoleelev ved Hoppern skole i Moss.
  • Intervjuobjekt: Trond Engen (60), arkeolog ved NIKU.

 

Hva jobber du med på NIKU?

Jeg er arkeolog og jobber for tiden med utgravninger i gamlebyen. I forbindelse med den nye Follobanen i Oslo skal man gjenskape terrenget i middelalderparken, og da er det nødvendig å fjerne både moderne masser og kulturlag fra middelalderen, sier arkeolog Trond Engen hos NIKU. Etter at vi har tatt i bruk store maskiner, går arkeologene inn med graveskjeer og krafser for finrensing, før kulturlag fra middelalderen graves ut. Vi forventer å finne spor etter blant annet bebyggelse, og veifar som Clemensallmenningen. Den har vi funnet rester etter før, men nå har vi muligheter til å finne ut mer detaljert hvordan den ble bygget, ulike faser og se den i sammenheng med innføringen av Magnus Lagabøtes bylov. Vi lager en prosjektbeskrivelse for hvert prosjekt vi har i middelalderbyen og den sier noe om hva vi forventer å finne, for å si det sånn, sier Trond.

 

Beskriv en typisk arbeidsdag

Jeg er jo ute i all slags vær, så man må kle seg etter forholdene sier Trond. Arbeidsdagen kan jo, vil jeg si, omfatte alt i fra overvåking etter gravemaskin eller jobbe med ulike håndredskaper, alt fra graveskje til krafser. Det er mye massehåndtering og bæring. Trond vil gjerne fremheve at det er et godt og sammensveisa arkeologimiljø, selv om det kan være ufyselig vær, er det alltid god stemming. Trond nevner også at det er mulig å finne alt fra små gjenstander til store konstruksjoner, en vet ikke alltid hva som kan dukke opp.

 

Har du hatt andre arbeidsoppgaver på jobben? Kan du lære nye ting og få nye oppgaver?

På mange måter har arkeologien vært litt konservativ sier Trond, men det har kommet mange nye metoder innenfor innmåling og dokumentasjon som for eksempel fotogrammetri. Fremdeles foregår mye på gamlemåten.

 

Hvilken utdanning har du, og hva har du jobbet med tidligere? Vet du om det finnes noen på denne arbeidsplassen med andre utdanninger enn din egen?

Før jeg begynte med arkeologi jobba jeg som tømrer, sier Trond, som begynte med arkeologi i 1987. Jeg kjenner ikke bakgrunnen til alle på prosjektet, men jeg vet at Øystein var lærer før. For egen del har jeg hatt god nytte av tømrerbakgrunnen min i jobbinga som arkeolog, sier han.

 

Hva så du for deg at du skulle jobbe med da du var yngre?

Jeg tror jeg alltid har vært interessert i historie, men jeg hadde ikke noen klar plan før i midten av 20-åra. Jeg har alltid syntes at arkeologi er spennende.

 

Har du blitt inspirert av noen når det gjelder egne valg med tanke på skole og yrke?

Ingen konkrete forbilder sånn sett, men jeg ble tidlig interessert i Oslos historie. Min første jobb var i Oslo gate 6 i 1987. Jeg har også jobba mye med bryggeanlegg og båter i gamle Oslo.

 

Hva liker du med jobben din, og hvorfor?

Det er veldig spennende og jeg liker, for jeg si, kanskje den miksen mellom litt rapportarbeid og feltarbeid. Spennende å grave og interessant å skrive om det. Det er det kollegiale som jeg synes er veldig bra, veldig mange flinke og hyggelige folk man møter i jobben. Det som er det vanskeligste er at feltarbeidet er sesongarbeid med midlertidige ansettelser og lite faste jobber. Det kan slite på en del folk. Heldigvis har jeg fast jobb nå. Det at mange feltarkeologer ikke har fast jobb kan være vanskelig når det gjelder boliglån og sånne ting.

 

Hva er de største utfordringene med jobben, og hvordan takler du dem?

Nå gjelder det ikke meg lenger, men det er dette med midlertidighet blant feltarkeologer som kanskje er den største utfordringen for mange.  Hva skjer når denne jobben er ferdig? Bekymringer for når neste jobb kommer slik at man har inntekt.

Når det gjelder byarkeologien generelt er det ofte tidspress fordi de skal bygge andre ting nesten samtidig med at du graver. Andre arbeidsgrupper venter på å gjøre jobben sin og da kan det bli stress, fordi vi arkeologer ikke alltid vet hvor lang tid jobben vår vil ta.

 

Hva er det mest interessante funnet du har gjort, og hvorfor?

Det er litt vanskelig å si, men jeg har vært veldig glad i og interessert i havnekonstruksjoner og sjøboder. Det er veldig vanskelig å si hva som er det fineste, for det er så situasjonsbetinget. Noen ganger kan en bitte liten gjenstand være veldig spesiell, som for eksempel en spillebrikke med innrissinger, mens en annen dag er en større konstruksjon vel så interessant.

 

Dere jobber ute hele året og på store byggeplasser i all slags vær. Hvordan er det å jobbe sånn hele året? Blir man ikke kald, våt og litt lei av det noen ganger?

Jo, det kan du si, men det er veldig viktig å kle seg etter forholdene. Samtidig er det ekstra godt å komme inn igjen i pausene. Været har også litt og si for dokumentasjon. Det er jo vanskeligere å grave når det er kaldt og ting tar lengre tid. Man må bruke vintermatter og dekke til områder. Det beste været er overskyet vær, for det er ikke bra med for mye sol heller. De siste årene har vi fått bruke telt, så det er fint. Å bruke telt har vært vellykket, med et stabilt klima og gode lysforhold.

 

Hva synes du er det morsomste med å være arkeolog?

Jeg synes vel kanskje egentlig det er arbeidsmiljøet, for det er sjelden at jeg ler av et funn, for å si det sånn, men jeg kan le av kollegene mine.