20160531_133614
Barneskoen slik den ble funnet på gulvet i kjelleren.

Det finnes en historie om at Ernest Hemingway under en lunsj med venner veddet på at han kunne skrive en novelle på bare seks ord. Etter at veddemålet var akseptert og innsatsen lå på bordet tok han en serviett og skrev; «For sale; Baby shoes, never worn».

Nå er det langt fra sikkert at det er noe sannhet i denne historien, men jeg ble minnet på den av en venn når jeg viste ham en barnesko som ble funnet stående på gulvet i restene av en nedbrent kjeller fra 1600-tallet. Kjelleren dukket opp under den arkeologiske undersøkelsen av Torvet i Trondheim  og stammer fra et av husene som stod der før bybrannen i 1681.

13308348_10156964291055430_5406297213203928674_o
Kjelleren slik den fremstod etter at all moderne masse var fjernet.

Skoen var en av det som muligens var ett par lærsko som ble funnet i kjelleren. Den andre var dessverre så nedbrutt at det var kun hælen igjen av den, så vi kan aldri bli sikre på at det faktisk var ett par. Sko og lærgjenstander er ikke uvanlige funn ved byutgravinger, men de er vanligere i bedre bevarte avfallslag enn som funn funnet i det man kan tenke seg er originalt leie. Skoen har gjort at jeg har begynt å lure på hvorfor de stod i kjelleren til å begynne med?

Var det ett par gamle sko som barnet hadde vokst ifra? Var det sko som skulle repareres eller var det kanskje nye sko som foreldrene gledet seg til å gi til barnet sitt?

Hva skjedde med barnet? Hva skjedde med familien? Hvordan klarte de seg etter brannen?Hvor flyttet de etter brannen?

Det eneste vi kan vite med sikkerhet er at skoene stod i kjelleren den 19 april 1681 når det spredte seg brann fra Henrik Hornemanns brygge nede ved Nidelva.

Brannen la iløpet av dagen hele byen i aske og kong Christian 5 av Danmark-Norge bestemte at byen skulle omstruktureres for å forhindre brann. I tanken om en ny byplan lå det nok også et ønske om å bygge opp byen etter ett mønster som var moderne i Europa på denne tiden. Johan Caspar de Cicignon som var kongens festningsarkitekt fikk i oppgave å lage en ny byplan med store brede gater og kvartaler i sjakkmønster istedenfor den middelalderske byplanen byen hadde frem til da. Denne planen medførte at områder som tidligere hadde vært bebygd ble liggende under dagens gater og Torv. Etter at den nye byplanen ble gjennomført ble kjelleren som tidligere hadde ligget under ett bygg langs gaten kalt Smidesgjeilan, liggende under det nye Torvet i Trondheim, og der stod skoene i 400 år frem til vi gravde dem frem forrige uke.

Cicignons_Byplan_(1681)

Johan Caspar de Cicignons nye byplan for Trondheim, kjelleren hvor barneskoen ble funnet ligger under det sentrale Torvet. FOTO: TRONDHEIM BYARKIV / WIKIMEDIA COMMONS