Denne uken har Tønsberg kommune Bydrift gravd et stort hull i Øvre Langgate, i krysset ved Klostergaten. Hullet har de gravd for å skifte ut en kum i gateløpet, og fjerne en brannhydrant i Øvre Langgate.

Øvre Langgate har trolig sitt opphav i middelalderens Øfra Stræti, en av to hovedgater gjennom middelalderbyen Tønsberg. Tiltaksområdet befinner seg i utkanten av middelalderbyen, men i umiddelbar nærhet til Olavskirkens område. Olavskirken og Olavsklosteret var et av to klostre i middelalderbyen. Anleggets brukstid dateres til ca. 1200-1536. Anlegget har ligget adskilt fra resten av den middelalderske bebyggelsen.

IMG_1457

Hullet i krysset ble stort og dypt, men det var gravd der så mange ganger tidligere at det ikke var noen bevarte kulturlag eller strukturer der. Dette er svært nyttig informasjon å ta med seg videre.

niku_ark_ 334222

Fun fact: Bygningene på Øvre Langgate 23, til venstre bak gravemaskinen på bildet, skal ifølge gårdeier stå på murer fra klosteret. Før kjelleren ble fylt med leca og betong (for mange år siden) var det visst flotte murer synlig der.