Den 14. april startet NIKU og Follobaneprosjektet undersøkelser i nye områder i middelalderbyen: umiddelbart nord og sør for Bispegata. Dagens gate følger samme løp som middelalderens Bispeallmenning, som gikk fra biskopens borg ved Oslo torg i øst til Bispebrygga i vest. Dette var en viktig gate i middelalderens Oslo, sannsynligvis med mange aktivitetsområder knyttet til seg.
Det er gjennomført mer eller mindre godt dokumenterte gravearbeider innenfor tiltaksområdet fra 1870-årene og fram til i dag. NIKUs nylig avsluttede undersøkelse av Arkeologigropa og områdene øst og vest for Klypen avdekket betydelige mengder kulturminner, også i de områdene som var antatt ødelagt av moderne konstruksjoner. Ikke minst ble det uventet funnet 0,4 m tykke kulturlag under betonggulvet i Borgen og rester av en trebygning mellom Borgen og Bispegata. Ved utgravningene i Arkeologigropa, rett sør for Bispegata og øst for Klypen, var det bevart 2 meter tykke kulturlag med flere nivåer av konstruksjoner fra middelalder og etterreformatorisk tid.
I området hvor Bispegata møter Dronning Eufemias gate, dokumenterte NIKU i 2013 en rekke bolverkskonstruksjoner tolket som fundamenter for brygger og sjøboder. Vestre del av området sør for Bispegata som skal graves i år har potensiale til å belyse den forholdsvis ukjente overgangssonen mellom middelalderbyen og havneområdet, og enda mer spesielt: forholdet mellom bispegården og bryggene.
Undersøkelsene av området nord for Bispegata kan også gi ny informasjon om biskopens del av middelalderbyen. Området kalles Haven – for tidligere strakk Ladegårdens store barokkhage seg helt ned til sjøkanten. Et øst-vestgående murparti, tolket som bispegårdens ytre, nordre ringmur er tidligere avdekket i området. Det er lite trolig at det fremdeles er bevart rester av murverk, men det kan bli påtruffet fundamentgrøfter i undergrunnen.
De pre- og tidligurbane fasene av Oslo er ikke godt dokumentert, og forløpet i bydannelsen og eventuelle spor av en eldre agrar bosetning blir viktig å undersøke i de kommende utgravningene. Tidligere undersøkelser på Follobaneprosjektet har avdekket flere spor av tomtegrenser gravd ned gjennom eldre dyrkningslag, noe som gir gode muligheter for å få kunnskap om framveksten og utviklingen av en organisert byplan ettersom områder som tidligere ble benyttet til jordbruk ble innlemmet i byen.
Følg med på NIKUs arkeologiblogg framover! Her blir det jevnlig presentert funn og resultater fra de pågående utgravningene langs Bispegata.
Egil Lindhart Bauer
Prosjektleder